182015Jan

Expoziţie temporară: Timişoara în anii Primului Război Mondial

[rev_slider noutate2]
În vara acestui an s-a împlinit un veac de la declanşarea Primei Mari Conflagraţii Mondiale, eveniment important al istoriei universale. Pentru comemorarea acestui eveniment, Muzeul Banatului organiză expoziția „Timişoara în anii Primului Război Mondial”. Ea urmează să fie vernisată la 23 decembrie, orele 14,00 la galeria Theresia din Bastionul Cetăţii.

Organizatorii vor prezenta aspecte legate de dezvoltarea social- economică din oraşul nostru în anii premergători războiului, impactul declanşării războiului, structurile militare timişorene, consecinţele războiului, intrarea României în război, constituirea Sfatului Poporului, prezenţa militară sârbă şi franceză la Timişoara, Banatul în dezbaterile Conferinţei de Pace de la Paris şi instaurarea administraţiei româneşti la Timişoara.
Alături de un număr mare de fotografii sunt expuse arme, medalii, insigne, publicaţii periodice, obiecte care au aparţinut unor participanţi la evenimente.
Un spaţiu important revine expunerii unui trunchi de copac de pe frontul italian, adus la Timişoara în anul 1916 de către un grup de militari ai Regimentului 61 Infanterie Timişoara.
Menţionăm faptul că pe lângă exponatele din colecţiile organizatorilor sunt expuse mai multe fotografii din colecţii italiene si maghiare.
La realizarea acestei expoziţii au colaborat alături de instituţia noastră: Biblioteca Judeţeana Timiş, Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale, Facultatea de Arte și Design a Universităţii de Vest, Brigada 18 Infanterie Banat Cercul Militar Timişoara, colecţionarul Thomas Remus Mochnacs.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 23 decembrie 2014 – 1 martie 2015 şi va putea fi  vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 -17.00